‘s-Heerenvijvers Oirschot

Verslag van een zoektocht naar vaders werk: Oirschot

(vanwege de privacy van de huidige eigenaren kan ik helaas geen foto’s laten zien van de buitenkant van het buitenverblijf)

Net in het bezit gekomen van twee van de sloop geredde glas-in-lood-deuren ben ik op internet op zoek gegaan naar verdere informatie.
Googlen met “Hein F. M. Boumans” leverde voor De Jagershorst, waar de deuren vandaan kwamen, geen verdere info op maar ik vond wel iets heel anders en wel op een lijst met rijksmonumenten:
http://rijksmonumenten.nl/monument/519848/woonhuis/oirschot/
en daar stond de volgende tekst:
“De glas-in-lood ramen (atelier voor glasschilderkunst Hein F.M. Boumans, Asten) dateren uit 1951 en zijn door Quirinus Eijsbouts en Marie-Louise Loupart aangeboden ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van O.M.E. Loupart op 24 februari 1951.”

De ramen bevonden zich in het buitenverblijf van een voormalig lid van de raad van bestuur (elders ook wel vice-president genoemd) van Philips op het landgoed ‘sHeerenvijvers te Oirschot. Zijn schoonzoon, bovengenoemde Quirinus Eijsbouts, is familie van de Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten, de plaats waar mijn vader in 1950 neergestreken was.

(Inmiddels hebben we contact gehad met een zoon van deze Quirinus, Quirijn genaamd, een neef van hem, Joost Eijsbouts, is nu directeur van Eijsbouts Klokkengieterij.)

Resize of huisje beheerder rechtsTussen kerst en nieuw samen met Diaan op de bonnefooi naar Oirschot gereden.
We troffen we daar in de bossen (een uitgebreid wandelgebied) een voormalige boerderij en een arbeidershuisje.

Resize of prive toegangHet terrein met het weekendhuis alias jachtslot was niet voor publiek toegankelijk. De grote toegangspoort deed vermoeden dat hierachter wel iets heel bijzonders schuil moest gaan.

Toevallig zagen we iemand bezig in de afgesloten tuin van het arbeidershuisje en zijn we om de boerderij heengelopen naar de vermoedelijke entree van het huis. Daar maakten we kennis met de beheerder van het landgoed.

Deze uiterst vriendelijke man was bereid om ons de volgende dag rond te leiden op het landgoed.

De dag erop nam hij ons mee over een brug over de gracht die om de gebouwen heenlag.
Deze gracht mondde uit op een grote vijver, waar het landgoed zijn naam aan te danken heeft.
kaart 1840Deze vijver is in 1672 gegraven door een Heer van Stand, Maarten Christiaan Sweerts de Landas, die het verbod om daar te graven aan zijn laars lapte. (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/’s-Heerenvijvers )
Door de gracht en de vijver bevinden de gebouwen zich op een eiland: het buitenverblijf, nu in gebruik als weekendhuis door de nazaten van de familie Eijsbouts-Loupart, en een huisje om in te slapen, bijgenaamd Het Onding, beiden gebouwd in 1936. Het slaaphuisje deed aanvankelijk dienst als vertrekken voor het personeel wanneer er feesten in het weekendhuis werden georganiseerd.

Op een klein eilandje in de grote vijver was een ruine gebouwd in de jaren zestig. Dit soort “neppers” kom je vaker tegen op grote landgoederen, vaak een tempeltje of, zoals hier, iets ouds. Op deze ruine bevindt zich een carillon, uiteraard van Eijsbouts Asten.

Aanvankelijk was het weekendhuis rechthoekig en bevonden zich vaders ramen aan de zijkant van het huis. Hij heeft deze in 1951 gemaakt en aangebracht.
In 1977 is het huis verbouwd en vonden de ramen een plaats in de halfronde uitbouw aan diezelfde gevel. Toen is ook de open haard gebouwd met een merkwaardige schoorsteen.
Het hele complex is een Rijksmonument.

Het huis straalt van binnen een authentieke sfeer uit, op die verbouwing na leek alles nog origineel.
Vaders ramen hebben een prominente plaats in het geheel en domineren de ruimte rond de open haard.
Grappig waren de drie houten kinderstoeltjes waar Philips-symbolen in waren verwerkt.

Resize of raam linksResize of raam rechts

De eerste aanblik binnen was overweldigend, een grote stap terug in de tijd, in de historie en terug naar mijn vaders actieve leven.

Ik voelde me eigenlijk een indringer, om zo binnen te stappen in iemands leven, in een hele familie. Ik vergat bijna om genoeg foto’s te maken.

Resize of alle vierDe twee grote ramen beelden samen een spreuk uit:

Ik zoek in de lucht, ik zoek in de aarde
Ik zoek in het vuur, ik zoek in het water
Ach gij narren, alle vier
Wat gij zoekt is immers hier

Volgens de beheerder van het landgoed was de betekenis: je hoeft niet ver weg om je geluk te vinden !
Matthijs heeft een andere, meer ondeugende achtergrond van deze spreuk gevonden, met uiteindelijk dezelfde betekenis !

Resize of proeve van bekwaamheid raampjeIn de keuken trof ik nog iets heel bijzonders: een klein glas-in-lood raampje aan een kettinkje.
Het was een Proeve van Bekwaamheid, waarschijnlijk bedoeld om de opdracht binnen te halen.
Dit glaswerk was niet groter dan een half A4-tje en bevat allerlei stijlen en kleuren, een staalkaart van zijn kunnen.proeve handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s